Wanneer u een auto gaat importeren, bent u verplicht om bij het invoeren van de auto het resterende BPM bedrag te betalen. Het bepalen van de hoogte van deze rest-BPM werkt vaak omslachtig: er moeten gegevens worden aangeleverd waar vaak lastig aan te komen is, zoals bijvoorbeeld de netto catalogusprijs van de auto. Om u inzicht te geven in het oerwoud van regels, de verschillende methoden – en natuurlijk de tips en trucs – vertellen wij hieronder graag hoe alles in zijn werk gaat. Ook kan u gebruik maken van een BPM calculator om uw BPM berekenen.
Wat is BPM en waarom moeten we het betalen?
BPM is de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. Koopt u in Nederland een personenauto of motor? Of importeert u een personenauto of motor? Dan betaalt u in beide gevallen BPM!
Nieuwe vorm van btw
Bij de invoering van de btw in de jaren zestig werd het normale tarief op 12% vastgesteld. Dit zou een prijsverlaging betekenen voor auto’s en andere luxe goederen waar meer belasting over werd geheven en er werd een bijzondere verbruiksbelasting ingesteld. De bijzondere verbruiksbelasting werd in 1992 opgevolgd door de BPM. Midden jaren 2000 zocht de Nederlandse overheid naar een andere manier van belasten van de auto, mede onder druk van het Europees Parlement om belastingen in verschillende landen gelijk te trekken. Ook toenemende luchtvervuiling – in met name de binnensteden – en zorgen over de CO2-uitstoot speelden een belangrijke rol. Uiteindelijk is de BPM sinds 2013 een belasting geworden die vrijwel geheel gebaseerd is op de CO2-uitstoot.
We moeten dus bij het invoeren van een auto nog een deel BPM betalen. De belastingdienst heeft voor het berekenen van deze rest-BPM een aantal methoden aangewezen en goedgekeurd voor het importeren van gebruikte voertuigen. Hieronder hebben we uiteengezet welke methoden dat zijn, wat de voor- en nadelen zijn, wanneer en hoe u ze kunt toepassen.
Elektrische auto’s
Men betaalt echter geen BPM als men een nieuwe volledig elektrische auto in Nederland koopt of naar Nederland importeert. Volledig elektrische auto’s zijn namelijk tot en met 2020 vrijgesteld van BPM. Dit omdat Rijksoverheid elektrisch rijden stimuleert daar het schoner en zuiniger is dan rijden op benzine of diesel. Kijk eens op Automotive import voor nog meer informatie.