Snap je de bpm-aangifte niet? 6 Dingen die je moet weten

Zorg ervoor dat je het “Formulier t.b.v. BPM-aangifte” van de RDW bij de hand hebt

Als je de auto bij de RDW gebracht hebt ontvang je het BPM aangifte formulier.

Zoek de complete optielijst van de auto op

De Belastingdienst wilt precies weten met welke opties jouw auto af-fabriek geleverd is. Het is belangrijk om zeer nauwkeurig alle opties op te geven die er op de auto zitten.

Vergeet je een optie, of geef je een verkeerde prijs op? Dan zal de Belastingdienst in bijna alle gevallen een forse naheffing opleggen. Elke week ontvangen honderden mensen naheffingen van de Belastingdienst, dit komt vaak omdat ze een verkeerde aangifte ingevuld hebben. Houd er rekening mee dat je altijd zélf verantwoordelijk bent voor de BPM aangifte die je maakt.

Zoek de juiste CO2 uitstoot op voor jouw auto

Voor auto’s vanaf 2008 is het belangrijk om de juiste CO2 uitstoot te weten.

Het is niet voldoende om de CO2 uitstoot uit de Nederlandse brochure op te zoeken, de kans is namelijk groot dat de CO2 uitstoot van jouw auto hoger of lager is dan de uitstoot die in de brochure vermeld staat.

Zorg ervoor dat je altijd de gecombineerde CO2 uitstoot gebruikt die vermeld staat op:

1. Het kentekenbewijs, vaak vermeld onder kopje V.7.

2. Het CVO-bewijs (Übereinstimmungsbescheinigung)

85% van de mensen die zélf de BPM aangifte maakt, gebruikt de verkeerde CO2 uitstoot.

Dit is een goudmijn voor de Belastingdienst, daar de pakkans 100% is (de Belastingdienst controleert dit automatisch)

Zoek de juiste netto-cataloguswaarde van jouw auto op, deze waarde is enorm belangrijk voor de BPM aangifte

Zoek de netto cataloguswaarde (prijs van de auto exclusief BTW en BPM) van jouw auto op.

Het is belangrijk dat je de netto cataloguswaarde neemt van het jaar dat jouw auto geleverd is. De netto cataloguswaarde vul je in op het berekeningsformulier dat bij de BPM aangifte hoort.

Het is belangrijk om de juiste netto cataloguswaarde in te vullen, vul je de verkeerde waarde in dan loop je de volgende risico’s:

– BPM naheffing inclusief boete

– De verzekeringsmaatschappij keert minder auto bij schade omdat je de verkeerde waarde opgegeven hebt

Bekijk welk BPM-tarief-jaar voor jou het goedkoopst is voor jouw BPM aangifte

Toch moet je dit doen als je het laagste bedrag wilt berekenen. De BPM-tarieven veranderen bijna elk jaar. Je mag van de Belastingdienst elk BPM tarief gebruiken dat tussen de datum 1e toelating en de huidige datum ligt. Stel dat jouw auto van 1 Januari 2012 is, dan mag je gebruikmaken van de BPM tarieven tussen 2012 en het huidige jaar.

Laat onderzoeken of je in aanmerking komt voor extra BPM-tegenbewijs-voordeel

Importeer je een auto van maximaal 4 jaar oud? Dan is de kans 90% dat je in aanmerking komt voor BPM tegenbewijs voordeel. BPM tegenbewijs betekent dat je de afschrijving laat berekenen op basis van de laagste marktwaarde van jouw auto. Standaard wordt de afschrijving op basis van leeftijd berekend, echter is dit voor jonge auto’s van maximaal 4 jaar oud vaak helemaal niet interessant. Het BPM tegenbewijs voordeel kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Kijk een bij XRAY als je hulp nodig hebt bij het bereken van je BPM.