Autopech? Met deze 5 tips ben je goed voorbereid

Pechhulp bij veel voorkomende pechsituaties

Je denkt er liever niet aan: pech onderweg. Al helemaal niet als je bezig bent met een leuk uitstapje. Met een goede voorbereiding hoeft autopech gelukkig niet het einde van de autovakantie of het dagje uit te betekenen. Wij vertellen je wat je wat veel voorkomende pechsituaties zijn en wat je kunt doen in de volgende pechsituaties:

1. Accu is leeg

Het kan al misgaan voordat je überhaupt een meter hebt gereden, bijvoorbeeld als je een lege accu hebt. Stom, maar het is bijna iedereen wel eens overkomen. Een veelvoorkomende reden? Je bent de vorige keer vergeten de koplampen uit te zetten. Pech door een lege accu is zelfs het meest voorkomende probleem met de auto. Ben je een van de ongelukkigen die deze pech treft? Maak dan gebruik van startkabels om de auto weer te starten – zorg er dus voor dat je deze in de auto hebt liggen. En je kunt dit probleem natuurlijk voorkomen door altijd goed te checken of je de lichten wel hebt uitgezet.

2. Motor start niet

Het kan ook zijn dat de motor niet wil starten. Hoe krijg je die toch weer aan de praat? Er is een trucje dat in veel gevallen goed werkt. Schakel naar de hoogste versnelling en duw de auto zachtjes heen en weer. Waarschijnlijk heb je hiermee het probleem verholpen en kan de motor weer worden gestart. Het is vervolgens wel belangrijk om de startmotor zo snel mogelijk te laten repareren of vervangen.

3. Klapband

Je krijgt onderweg een klapband. Dat is even schrikken. Wat moet je doen? Zorg er eerst voor dat je veilig aan de kant van de weg komt te staan en zet een gevarendriehoek neer als waarschuwing dat jij daar staat. Je kunt de kapotte band vervangen met een reservewiel. Niet iedereen heeft die in zijn auto liggen. Soms kun je een lekke band ook nog tijdelijk repareren met vulschuim. Dit is echter geen blijvende oplossing, je moet de band dan alsnog zo snel mogelijk vervangen.

4. Koplampen branden niet

Het is natuurlijk altijd gevaarlijk – en verboden – om zonder goed werkende verlichting rond te rijden. Doen je lichten het niet? Vaak kun je lampen van oudere wagens (aan de hand van een instructieboekje) zelf vervangen. Bij moderne auto’s is dit vaak lastiger en is het verstandiger om dit bij een Vakgarage te laten doen.

5. Buitengesloten?

De auto zit op slot en je zoekt zenuwachtig naar je autosleutels. Die blijken helaas nog in het contact te zitten. Dat is natuurlijk niet zo handig. Zorg er daarom altijd voor dat je een paar reservesleutels in de buurt hebt. Anders is de enige uitweg nog de deur open laten breken of een ruitje intikken.