Motor-theorie oefenen – en alvast dromen van bochtige bergwegen 

Easy Rider was de grote Amerikaanse film-hit, gewijd aan de motorcultuur en het ‘on the road’ zijn. Een heerlijke vrijheid en motorrijden is zelfs in het drukke Nederland ontzettend populair, zeker ook bij vrouwen. Maar met je autorijbewijs mag je niet motorrijden. Dat is eigenlijk heel logisch want in een auto zit je. En op een motor rijd je. Meestal heb je maar twee banden en ga je heel anders om met ligging op het wegdek dan een automobilist. Ook een aanwakkerende stormwind heeft op een andere manier vat op een auto dan op een motor. Zaken die ook terugkeren als je motor-theorie oefenen gaat.  

Motor-theorie oefenen – en alvast dromen van bochtige bergwegen 

Motor-theorie oefenen, net even anders dan auto-theorie 

Het grootste vooroordeel is dat je als automobilist graag ook wilt leren motorrijden en dat je denkt, die theorie zal wel niet veel voorstellen. Want ik heb alle stof al doorgenomen toen ik voor mijn autorijbewijs ging. Het is waar dat een deel van de lesstof in zekere mate een herhaling is. Maar er zijn genoeg zaken die bij automobilisten niet van toepassing zijn en bij motorrijders juist wel. Zoals je plaats op de weg en de invloeden van weersomstandigheden op jou en je motor. Denk aan zaken zoals bandengrip. En wat die dubbele lesstof betreft: nooit verkeerd om je daar nog eens over te buigen, een handige opfrisser feitelijk. 

Boek of online? 

Er bestaan vele goede studieboeken voor motor-theorie oefenen. Maar tegenwoordig lijkt vooral een online-videocursus aanlokkelijk als je de lesstof voor het examen goed onder de knie wilt krijgen. Deze cursussen zijn op maat gemaakt voor de potentiële motorrijder. En leren via internet met duidelijke filmpjes gaat ook veel lekkerder dan alles maar als tekst tot je moeten nemen. In het cursusaanbod zitten vaak ook hele series proefexamens. Zo kun je je voorbereiden op de manier waarop de vragen gesteld worden en de verwachte antwoorden.  

Interactief motor-theorie oefenen 

Het aardige van het volgen van een cursus motor-theorie oefenen op onlinebasis is dat jij je tijd kunt bepalen om te gaan leren. Of je nu een half uurtje even tijd hebt, of zin hebt om wat langer te gaan studeren, het is allemaal mogelijk. Je kunt ook elk scherm benutten, van je smartphone tot je computer, als die maar is aangesloten op het internet. De modules van een onlinecursus zijn ook heel laagdrempelig. En wat in woorden moeilijk kan gezegd, wordt in bewegend beeld vertoond. Een onlinecursus maakt leren speels en je begrijpt de stof sneller omdat je er interactief mee kunt werken.  

Motor-theorie oefenen – en alvast dromen van bochtige bergwegen 

Duimpje omhoog bij 88% goede antwoorden met motor-theorie oefenen 

Uiteindelijk heb je zoveel geleerd dat je vol vertrouwen de examenzaal binnen stapt. Het theorie-examen, eindelijk. Met twee oefenvraagjes leer je eerst hoe alles werkt. Daarna volgen 50 vragen. Heb je 44 daarvan goed beantwoord, dan is het motor-theorie oefenen dus gelukt en volgt een theorie-certificaat. Het hele examen duurt niet langer dan een half uur en je krijgt meteen na de laatste vraag al te zien of je gezakt of geslaagd bent. Bedenk wel dat er elke keer veel mensen in de zaal zijn die helaas gezakt zijn. Mocht je 44 of meer vragen goed hebben, dan wacht de schone taak om je praktijkexamen te gaan halen. Daar heb je maximaal anderhalf jaar de tijd voor. Zo lang is je theorie-certificaat namelijk geldig. 

Eén ding is zeker, bij Theorietoppers ben je in ieder geval aan het juiste adres!