Tips en tricks: Rijangst, wat doe je eraan?

Taboe of terecht? Je bent lang niet de enige, want onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer een miljoen mensen in Nederland rijangst moeten hebben. Lang niet zijn alle rijangsten gelijk. Voor de één is het ontstaan na het meemaken van een ongeluk. Voor de ander ligt het iets simpeler is er een grote angst om te rijden in het donker, door een tunnel of op de snelweg. Is het tijd voor actie en moet het roer om? Hieronder vindt je de beste tips tegen die verdomde rijangst.

  1. Iedereen maakt fouten

Het klinkt misschien enorm makkelijk, maar wees niet bang om een fout te maken. Iedereen maakt fouten en er is geen bestuurder die tijdens het afslaan nog nooit een stoepje heeft meegenomen, nooit een paaltje heeft geraakt of nog nooit een rits auto’s heeft laten wachten omdat de motor van de auto is afgeslagen. En mocht je toch een ongeluk krijgen? Dan lost de verzekering het voor je op, zo simpel is dat. Overtuig jezelf dat je het kunt, je brein heeft meer invloed op je dan je denkt. 

  1. Bereid je voor

Wees voorbereid en zorg dat je je angst voor bent. Ga je een lang stuk rijden en ben je bang de weg niet goed aan te kunnen? Of moet je ergens heen waar je nog nooit bent geweest? Zoek de route van te van te voren op. Nog niet overtuigd genoeg? Bekijk bepaalde stukken in de Streetview modus. Zo zie je meteen de eventuele parkeermogelijkheden en hoef je je ook daar geen zorgen meer over te maken.

  1. Ontspan

Ga eens alleen op stap en zet een muziekje aan. Het meest vervelende en stressvolle is wanneer je niet zeker bent in de auto en er ook nog eens mensen meekijken naar wat je aan het doen bent. Ontspan, relax en zing mee op je favoriete nummers. Reken maar dat het al snel een stuk beter gaat. 

  1. Zoek je onzekerheden op

Deze tip zal niet voor iedereen geschikt zijn, maar wel de moeite waard om te proberen! Gooi jezelf in het diepe en rij naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Natuurlijk zal het zorgen voor een stresslevel van nummer 100, maar hoe gaaf en stimulerend is het wanneer het achteraf allemaal goed bleek te gaan? Voor wat extra support en een oogje in het zeil, kun je natuurlijk ook een bijrijder meenemen.

5. Gewoon doen

Echt waar, het klinkt ongelofelijk, maar hoe vaker je probeert hoe beter het zal gaan. Even de drempel over en je kunt al trots zijn op de eerste stap die je hebt gezet. En natuurlijk om niet te vergeten; beloon jezelf! 

Heb jij last van rijangst of denk je meer lessen nodig te hebben? Vraag je autorijschool naar meer tips en informatie voor het verhelpen van je angst.
Bron: Rijschool Fly-over